skip to Main Content
Menu
Deze 4 Toebehoren Heb Je Nodig Bij Je Staalkabel

Deze 4 toebehoren heb je nodig bij je staalkabel

Staalkabels zijn er in allerlei soorten en maten. Met alleen de kabel ben je er nog niet, je zult de staalkabel ook ergens aan bevestigen. Er zijn verschillende producten op de markt die hiervoor gebruikt kunnen worden zoals draadspanners, karabijnhaken, persmoffen of beugels. Wat deze toebehoren zijn, en waarvoor ze gebruikt worden kun je op deze pagina lezen.

 

Tip: Wanneer de staalkabel gemaakt is van RVS, werk dan met producten die eveneens van RVS zijn of eventueel van koper. Anders kunnen er chemische reacties optreden, met een negatieve invloed op de levensduur en stabiliteit van de staalkabel en onderdelen.

 

1. Draadspanner

Er zijn verschillende soorten draadspanners, het meest voorkomende type heeft een haak en een oog. De haak wordt door een oog dat in een muur is verankerd gehaald. Aan de onderzijde kan de staalkabel worden bevestigd met een strop of een lus. De draad kan op spanning worden gebracht met de hand of met een machine die hiervoor bestemd is. Draadspanners die met de hand aangespannen worden hebben hiervoor een handvat. Er zijn verschillende formaten en uitvoeringen leverbaar, denk aan een model met haak en oog of aan weerszijden ogen.

 

2. Karabijnhaak

Wanneer de staalkabel regelmatig geopend en gesloten zal worden, dan is een karabijnhaak een uitstekende oplossing. Naast professionele toepassingen worden karabijnhaken ook veel gebruikt door kampeerders en voor zipline toepassingen. Er zijn verschillende formaten, en afwijkende vormen van vergrendeling. Eenvoudige karabijnhaken kunnen snel met één hand worden losgekoppeld, er zijn ook modellen die met een draaischroef bevestigd worden. Zo wordt de haak niet per ongeluk geopend tijdens het gebruik. Wanneer de karabijnhaken duidelijk zichtbaar moeten zijn, kun je kiezen voor haken met een gekleurde kunststof huls.

 

3. Persmof

Persmoffen worden ook wel draadklemmen genoemd. Een persmof is een huls met een holle kern, die een rechthoekige vorm heeft waarbij de hoeken afgerond zijn. Zo is het mogelijk om met de staalkabel een lus te leggen. Er zijn verschillende maten, omdat persmoffen een brede vorm hebben kan de draad niet verschuiven. Met een tang of speciaal hiervoor bestemd gereedschap kan de klem indien nodig geperst worden zodat de mof op de juiste plaats blijft.

 

3. Vloer- of muurplaat

De staalkabel zal met een haak ergens aan bevestigd worden. Wanneer hier geen aansluiting voor aanwezig is, dan kan er een vloer- of muurplaat aangebracht worden. Die zal doorgaans met bouten op een stabiele ondergrond geplaatst worden. Zorg ervoor dat de bouten voldoende lengte hebben, en dat de plaat stevig verankerd is. De vloer of muur mag niet van een poreus materiaal gemaakt zijn, anders kan deze loskomen van de basis.

 

Dit zijn vier toebehoren die je waarschijnlijk nodig zult hebben bij het gebruik van een staalkabel. Let goed op de dikte van de kabel en de gebruikte materialen, zo kies je snel de juiste accessoires.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top